Autoškoly v ČR jsou v existenčních problémech

16. 12. 2020
Autoškoly v ČR jsou v existenčních problémech a nesouhlasí s kompletním zákazem činnosti od 18.12.2020 – „Každá zavřená a autoškola má svůj podnikatelský a lidský příběh“
Autoškoly v ČR jsou v existenčních problémech

Vážení, provozovatelé autoškol by měli zažít v pátek 18.12.2020 další uvedení ho stavu faktické blokace veškeré činnosti vzdělávání řidičů.

Provozovatelé i učitelé autoškol dodržují všechny hygienické i bezpečnostní opatření, učitel autoškoly průměrně učí cca 4 osoby za den a nikdo za celý rok 2020 nepoukázal, že by sektor vzdělávání řidičů zvyšoval pandemické problémy v ČR.

V roce 2020 se jedná již o 3 zákaz činnosti provozovatelů autoškol a celkem se jedná o více jak 80 dnů. Autoškoly průměrně přicházejí kvůli zákazu činnosti o 71 171 Kč měsíčně i přes všechny ekonomické podpory státu…. Celkem nás tedy průměrně zákaz činnosti stál více jak 210 000 Kč nekompenzovaných nákladů, což dělá u všech 3000 provozovatelů autoškol více jak 630 milionů.

Asociace autoškol velmi vnímá lidské a podnikatelské osudy svých členů i jiných provozovatelů autoškol a proto by Vám ráda v přiloženém dokumentu ukázala ty nejpalčivější z nich.

Požadavky Asociace autoškol ČR:

1. Je třeba zachovat činnost provozovatelů autoškol a školicích středisek v omezené míře v každém stupni PSA, tak aby bylo možné zachovat kontinuitu v přípravě žadatelů o ŘP,

2. Je třeba do Usnesení vlády ČR zakomponovat samostatný bod řešící problematiku vzdělávání řidičů a zkoušení řidičů,

3. Je třeba kompenzovat další náklady provozovatelů autoškol, na které se nevztahují žádné podpůrné programy (silniční daň, pojištění vozidel, hypotéky na nemovitosti, leasingy, atd).

Věříme, že nyní je již doba, kdy je třeba, aby vrcholní představitelé státu koncepčně umožnili pokračovat v přípravě nových řidičů. Aktuálně je více než 30 000 žadatelů o ŘP, kteří nemohou dokončit svou přípravu a mezi nimi je mnoho řidičů nákladních automobilů, autobusů, vozidel IZS a dalších podstatných profesí….

Výkonná rada Asociace autoškol ČR z.s.

Příloha č.1 - Každý provovozovatel má svůj lidský a osobní příběh

Příloha č. 2 - Autoškolský PES