Zástupci Asociace autoškol modernizují flotilu výcvikových vozidel

04. 05. 2023
Moderní výcviková vozidla s celou řadou asistenčních systémů. To je cesta, kterou směřuje Asociace autoškol v České republice ke zkvalitnění výuky v autoškolách s cílem posílení dovedností studentů a zvýšení bezpečnosti v provozu na silnicích.
Zástupci Asociace autoškol modernizují flotilu výcvikových vozidel

Celkem 15 nových vozů Škoda bylo slavnostně předáno v prostorách autorizovaného dealerství LAURETA AUTO v Mladé Boleslavi.

Reportáž najdete ke shlédnutí TADY.

Moderní výcvik v autoškole si žádá moderní vozový park

„Vozový park je nejen vizitkou konkrétní autoškoly, ale také zárukou jejího kvalitního vzdělávání. Pouze s novými a moderními automobily mohou autoškoly začínajícím řidičům umožnit odpovídající praktický výcvik, který zahrnuje také práci s asistenčními a bezpečnostními systémy těchto vozů. Zároveň můžeme začínající řidiče připravit na budoucí nástup elektromobility. Velice si proto vážíme pokračující spolupráce se Škoda Auto a 15 nových automobilů, díky kterým se budou moci začínající řidiči zaškolovat ve spolehlivých a moderních vozech,“ říká Aleš Horčička, předseda Asociace autoškol ČR.

Kvalitně vycvičený řidič a moderní výcvikové vozidlo je cesta k bezpečnému provozu

„Je důležité, aby se studenti vzdělávali na moderních vozidlech s asistenčními systémy, aby je uměli používat a aby využili jejich potenciál k posílení bezpečnosti v provozu. Kvalitně vycvičený řidič a moderní bezpečné vozidlo je spojení, které vítáme a které chceme nadále podporovat, protože vede ke zvýšení bezpečnosti nás všech,“ dodává náměstek ministra dopravy Ladislav Němec.

Asistenční systémy řidičům pomáhají, ale je potřeba umět je používat

„Kde jinde, než v autoškole se studenti mohou s asistenčními systémy v klidu a odborně seznámit. Aby jim systémy skutečně sloužily, je třeba je umět správně používat, a to je dnes daleko cennější dovednost, než v dobách dřívějších kupříkladu znalost funkce motorového a převodového ústrojí a jejich drobných oprav. Potvrzují to i statistiky, kdy auta vyrobená v poslední dekádě snižují pravděpodobnost usmrcení o 66% a těžkého zranění o 50% ve srovnání s vozy, které byly vyrobeny na konci 80. let.“ Potvrzuje Roman Budský, expert Platformy Vize 0.

Pro začínající řidiče je zásadní vůz, na který je spoleh

„Jsme moc rádi, že i v letošním roce můžeme prostřednictvím spolupráce s Asociací autoškol ČR přispět k obnově vozového parku českých autoškol. Pro začínající řidiče je zásadní učit se řídit ve voze, který jim umožní získat správné návyky za volantem. Zároveň mají možnost seznámit se s nejnovějšími bezpečnostními systémy, které tyto moderní vozy nabízí, a které zlepšují bezpečnost provozu na českých silnicích,“ říká Tomáš Duchoň, vedoucí prodeje českého zastoupení Škoda Auto.

Moderní vozový park je přidanou hodnotou pro autoškoly a benefitem pro jejich studenty

V rámci akce Škoda Autoškolám si nový automobil do své flotily převzala i Věra Zímová nebo Josef Mrovec. Oba se shodují, že jde o přidanou hodnotu z pohledu nabídky studentům a také z hlediska zkvalitnění výuky. „Vždycky, když obnovujeme vozový park, tak to vzbudí zájem jak studentů, tak instruktorů, kteří do výuky mohou zapojit novinky v podobě asistenčních systémů, o jejichž používání je mezi studenty velký zájem,“ dodává Věra Zímová z Autoškoly Amíz. A Josef Mrovec hovoří i o konkurenční výhodě: “Zařadíme vozidlo s automatickou převodovkou, o kterou je zájem a můžeme výuku občerstvit právě o systémy, které jsou studentům nápomocné v řízení a znají je často z vozidel svých rodičů.“

Vývoj asistenčních systémů a elektromobilita v praxi

V rámci celodenního programu v den předání nových vozů mohli zástupci Asociace autoškol ČR navštívit výrobní závod Škoda Auto a také Škoda Muzeum včetně depozitáře. V průběhu akce proběhl i seminář na téma testování asistenčních systémů, jehož cílem bylo seznámení všech přítomných s chytrými řešeními, která dnešní moderní automobily nabízí. Diskuze se také věnovala tématu elektromobility a všichni přítomní měli možnost vyzkoušet si nejnovější model elektromobilu Škoda Enyaq iV.

Zlepšování standardu výuky v autoškolách

Asociace autoškol ČR je největším českým spolkem zaštiťujícím aktivní provozovatele tuzemských autoškol a jejím primárním cílem je zvyšování standardu výuky v autoškolách. V současnosti má 199 členů, kteří zaměstnávají přes 1000 učitelů, vlastní více než 1000 výcvikových vozidel pro skupinu B a každý rok vydají přibližně 40 000 řidičských průkazů. Díky dlouholeté spolupráci s automobilkou Škoda Auto se této organizaci daří pomáhat konkrétním autoškolám také s modernizací jejich vozového parku.